Τετάρτη 23 Ιουλίου 2014

Μέγαρο Μουσικής για τον πολίτη, όχι για τους λίγους και "εκλεκτούς"


Ως πολίτες της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης παρακολουθούμε τα τελευταία χρόνια το σήριαλ του "Μεγάρου Μουσικής Κομοτηνής". Ενός πολυδάπανου και πολυτελούς μεγαθήριου που δημιουργήθηκε με δημόσιο χρήμα (του Ελληνα και Ευρωπαίου πολίτη) αλλά που παρόλα τα απίστευτα εκατομμύρια που δαπανήθηκαν και παρόλες τις "μελέτες" που το ήθελαν ως ...διαβαλκανικό σημείο αναφοράς στον Πολιτισμό (!) κατέληξε να λειτουργήσει ως μία καθόλου διαβαλκανική αλλά απλά κομοτηναίικη αίθουσα συναυλιών και εκδηλώσεων και στο τέλος απειλείται να ρημάξει εγκαταλλελειμένο μέσα στην αδιαφορία και στην απαξίωση.

Το αν τα λεφτά του Ελληνα και Ευρωπαίου πολίτη έπιασαν τόπο, μπορεί να το κρίνει όποιος έχει την ελάχιστη επαφή με τον χώρο του Πολιτισμού. Το αν οι "μελέτες" των αναδόχων είχαν την ελάχιστη επαφή με την ελλαδική και την βαλκανική πραγματικότητα, μπορεί επίσης να το κρίνει ο καθένας. Οπως και να έχει όμως το θέμα, η πραγματικότητα σήμερα είναι μία: πως η Κομοτηνή μας, η πρωτεύουσα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, βρίσκεται με ένα ίσως αχρείαστο όσο και αχρησιμοποίητο πανάκριβο κτίριο που, λόγω κακής νοοτροπίας μίας παρέας, κινδυνεύει να ρημάξει και να προστεθεί στην λίστα με τις απαξιωμένες δημόσιες υποδομές.

Η λύση είναι μία: σεβασμός στα δημόσια χρήματα και ορθολογισμός. Τέτοια πανάκριβα "Μέγαρα" πρέπει να κατασκευάζονται και να λειτουργούν για λογαριασμό και προς όφελος του πολίτη και όχι κάποιων μικρών και κλειστών ομάδων του συστήματος εξουσίας. Ο τρόπος "κλειστής" διαχείρισης και αξιοποίησης του κτιρίου αυτού από μία παρέα, αν μη τι άλλο αποδείχτηκε αναποτελεσματικός, αν όχι ολέθριος για την βιωσιμότητα της υποδομής. Το "Μέγαρο" πρέπει να επιστρέψει πίσω στον αληθινό του ιδιοκτήτη που είναι η Ελληνική Πολιτεία και το Υπουργείο Πολιτισμού και, εφόσον είναι οικονομικά δυνατό, να λειτουργήσει για να προάγει την Παιδεία και τον Πολιτισμό αλλά και να λειτουργήσει ως πόλος έλξης επισκεπτών προς την περιοχή μας.

Χρειάζεται η ολοκληρωτική αποδέσμευση από τους μηχανισμούς της "Αναπτυξιακής Ροδόπης", την οποία τιμούμε για την συνεισφορά της στην κατασκευή και στην ολοκλήρωση του έργου, ώστε να μην αποτελεί υπόθεση μίας κλειστής παρέας που το διαχειρίζεται χωρίς καμία διαφάνεια τόσα χρόνια. Να γίνει πλήρης διαχειριστικός έλεγχος από την αρχή μέχρι σήμερα και να καταγραφούν τυχόν άμεσες ανάγκες ή βάρη του κτιρίου. Ταυτόχρονα να ελεγχθούν όλα τα ποσά που δόθηκαν (τα τελευταία χρόνια και με στήριξη από το Υπουργείο Εσωτερικών) και να πιστοποιηθεί η ορθή τους διαχείριση. Στην συνέχεια και εφόσον το Υπουργείο Πολιτισμού το εντάξει στις υποδομές του, να θεσμοθετηθεί, αυτή την φορά με πλήρη διαφάνεια, ένας ανάλογος των άλλων "Μεγάρων" της χώρας "Οργανισμός Μεγάρου Μουσικής Κομοτηνής" και να υπάρξει συνεργασία με την τοπική κοινωνία και τις ομάδες που έχουν άμεση σχέση με την Παιδεία και τον Πολιτισμό (Πανεπιστήμιο, Ωδεία, Μουσικά Σχολεία, ανεξάρτητοι δημιουργοί, σύλλογοι καλλιτεχνών και ομάδες δημιουργίας από όλη την Περιφέρεια) ώστε να οριστεί μία αντιπροσωπευτική ομάδα ανθρώπων για την στελέχωσή του, με κριτήριο πάντα την σχέση τους με τον χώρο του Πολιτισμού και την ικανότητά τους ως προς την διοίκηση μίας τέτοιας δημόσιας υποδομής.

Θέλουμε χώρους δημιουργίας και πολιτισμού ανοιχτούς σε όλους τους πολίτες και ειδικά στην νεολαία και όχι πανάκριβα και αναξιοποίητα "Μέγαρα" στα οποία έχουν πρόσβαση οι "λίγοι και εκλεκτοί" του συστήματος. Και αυτό μπορεί να γίνει πραγματικότητα μόνο αν οι χώροι αυτοί ξεφύγουν από τον έλεγχο κλειστών ομάδων που τα διαχειρίζονται με ιδιοκτησιακή λογική και μπορέσουν να γίνουν χώροι ανοιχτοί στο ευρύ κοινό. Ο χώρος του αθλητισμού μπορεί να αποτελέσει "πυξίδα" για την διαχείριση του "Μεγάρου Μουσικής Κομοτηνής". Ας φανταστούμε μόνο τι θα γινόταν αν τα στάδια και όλες οι αθλητικές εγκαταστάσεις λειτουργούσαν με νοοτροπία "Αναπτυξιακής": κανείς πολίτης και αθλητής δεν θα είχε πρόσβαση σε αυτά, κανείς πρωταθλητής από τους τόσους πολλούς που έχει βγάλει η Κομοτηνή δεν θα είχε καταφέρει να αναδειχθεί αφού δεν θα είχε που να προπονηθεί.

Ας αφήσουμε λοιπόν τις στενοκέφαλες ιδιοκτησιακές λογικές και ας αποδώσουμε το “Μέγαρο” στον πολίτη, ώστε αυτό να χρησιμοποιηθεί για την ανάδειξη τόσων άξιων νέων ανθρώπων που σίγουρα έχει η περιοχή μας. Αν μη τι άλλο να αποδείξουμε στους Ευρωπαίους εταίρους μας ότι τα λεφτά που επένδυσαν δεν πήγαν άδικα αλλά έπιασαν τόπο.

Κώστας Μιχελής

Περιφερειακός Σύμβουλος ΑΜΘ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου